Hulp nodig bij de keuze van een gepast glijmiddel?

Geplaatst op 27 juni 2017

Een glijmiddel maakt het vrijen sensueler en soepeler. En een glijmiddel zorgt voor een stuk extra comfort. Glijmiddelen hebben een niet erg hip imago en dat is zonde. Dat komt waarschijnlijk doordat ze vaak verbonden worden aan "problemen". Maar daarmee wordt het glijmiddel echt te kort gedaan.

Een glijmiddel maakt alle contact vloeiender, intiemer en zachter

Zwoele sensualiteit stijgt door het gebruik van goede glijmiddelen. Het gladde aanraken prikkelt de intimiteit en de beleving stijgt ten top. Doordat alles vloeiender en soepeler gebeurt worden erotische massages een puur genot zowel tijdens vluggertjes als tijdens heerlijk lange vrijpartijen.

Pijn voorkomen

Als de vagina bijvoorbeeld wat droger blijft kan een glijmiddel wonderen doen om de gemeenschap veel minder pijnlijk te laten verlopen. Het droger worden gaat doorgaans gepaard met het ouder worden maar kan ook een oorzaak vinden bij gebruik van medicatie, de periode na een zwangerschap, de overgangsjaren of door chemobehandeling. Door de afname van het vocht kan penetreren de binnenzijde van de vagina beschadigen en pijn veroorzaken. Natuurlijk kan een gepast glijmiddel dit voorkomen. Enkele druppels volstaan reeds om deze gevoelige huid lieflijk te beschermen waardoor de vagina weer heerlijk vochtig en prettig aanvoelt.

Oplossing bij vaginisme

Vaginisme ontstaat als een vrouw bij het vrijen pijn heeft waarbij het gevaar bestaat dat ze een afkerige reflex tegenover seks gaat ontwikkelen en hierdoor onbewust kan blokkeren. Dan krijgt zij een onvrijwillige samentrekking van de vaginaspieren waardoor de penetratie heel moeilijk of zeer pijnlijk wordt. De oplossing is dan een gepast glijmiddel dat de penetratie vergemakkelijkt waardoor deze negatieve spiraal doorbroken wordt.

Zalig hulpmiddel bij het gebruik van een condoom

Een druppeltje glijmiddel aan de buitenkant kan voor de heren die een condoom gebruiken heerlijk beweeglijk aanvoelen. Om het gezamenlijk liefdespel prettig te laten verlopen is het nodig om voor het condoom een perfecte vaginale vochtigheid te creëren. Dit kan eenvoudig bekomen worden door een beetje gel op waterbasis op het condoom zelf of in de vagina aan te brengen. Let wel, een siliconen glijmiddel kan ook als erop vermeld staat dat het geschikt is voor gebruik met condooms.

Anderzijds kan een beetje glijmiddel aan de binnenkant van het condoom de sexbeleving voor hem nog intenser maken. Het verwijdert het ongemakkelijk en nijpend gevoel dat hij kan krijgen doordat het condoom te strak zit. Het vrijen wordt hierdoor veel aangenamer.

Er bestaan glijmiddelen op basis van water en op basis van siliconen. Hoe het beste kiezen?

Glijmiddelen op waterbasis

Deze zijn niet zo duur, ze brengen geen schade aan condooms maar drogen we snel op.

Glijmiddelen op basis van water zijn het goedkoopst. Ze bestaan uit glycerine, water en eventuele additieven. Hierdoor glijdt het goed, versoepelt en verzacht het de huid, is het eenvoudig af te wassen en brengt het geen schade toe aan condooms en speeltjes. Door zijn unieke textuur geniet dit glijmiddel dikwijls de voorkeur. Een nadeel is echter dat het snel opdroogt en door de huid wordt geabsorbeerd waardoor meer moet gebruikt worden en het frequenter moet worden aangebracht. Tijdens het liefdesspel kan dit soms wel als storend ervaren worden.

Glijmiddelen op waterbasis niet ideaal bij massages

Door de samenstelling kan een glijmiddel op waterbasis een beetje plakkerig en kleverig aanvoelen. Met name bij de wat goedkopere glijmiddelen, vaak aangemaakt met kleur- en smaakstoffen, is dat een nadeel. En omdat ze ook wat dunnner aanvoelen en sneller opdrogen zijn ze minder geschikt voor massages.

Kan men vaginale infecties krijgen door glycerine in glijmiddel?

Glycerine en glycerol zijn vaak bestandsdelen van glijmiddelen op waterbasis. Het gezegde dat glycerine een suiker is en hierdoor vaginale infecties zou kunnen veroorzaken wordt echter tegengesproken door recentelijke medische onderzoeken. Enkel als glycerine tijdens de fabricage besmet wordt met bacteriën bestaat er kans op schimmelvorming en infecties, voornamelijk in combinatie met glycerol. Het is dus van groot belang dat tijdens het productieproces besmetting wordt vermeden. Het kiezen van een kwaliteitsvol merk zoals Pink en Pjur wordt dus ten zeerste aangeraden. Voor dames met een gevoelige huid wordt Pjur Woman Nude aanbevolen.

Glijmiddelen op basis van siliconen

Deze zijn duurder, drogen echter niet uit en zijn perfect bruikbaar bij massages

Een glijmiddel op basis van siliconen heeft als grootste voordeel dat het niet wordt opgenomen door de huid en ook niet uitdroogt. In feite beschermt het de huid door zijn extra laagje. Enkele druppels eenmalig aanbrengen volstaan dan ook. Vergeleken met een type op basis van water voelt het ook zachter en dikker aan. waardoor het een overweldigend gevoel geeft bij sensuele sex.

Relaxerend bij massages

Het gebruik van glijmiddelen op basis van siliconen geeft een extra relaxerende dimensie aan erotische massages. Een glijmiddel op siliconenbasis voelt vaak wat dikker aan, en zorgt ervoor dat de huid zacht en zijde- achtig aanvoelt.

Te gebruiken in water.

Het tegenstrijdige van seks in water is dat een gevoel van droogte en onaangename wrijving kan ontstaan doordat de natuurlijke vochtigheid van het gebied in en rond de vagina wordt weggewassen. Dit kan leiden tot een onprettig seksueel contact in een warme en opwindende wateromgeving. Ook hier bieden glijmiddelen op basis van siliconen een oplossing doordat siliconen niet in water oplossen. Echter, wees voorzichtig met gestoei op de badkamervloer of deze kan veranderen in een spekglad schaatspaleis. In dat geval moet het grondig met zout of zeep worden verwijderd. Siliconen glijmiddelen laten doorgaans geen vlekken na tenzij op zijden lakens waarbij dus voorzichtigheid aangeraden wordt.

Gebruik van glijmiddelen samen met speeltjes

Minder kwalitatieve siliconen glijmiddelen kunnen de buitenlaag van goedkopere siliconen speeltjes en soms ook van condooms aantasten. De verpakking van glijmiddelen op basis van siliconen kan vermelden dat ze veilig met condooms kunnen gebruikt worden maar zegt dikwijls niets over het gezamenlijk gebruik met speeltjes en vibrators vervaardigd van siliconen. Fabrikanten van deze laatsten raden bijgevolg dikwijls een waterbasis glijmiddel aan om te vermijden dat hun producten stuk zouden gaan.

De echte waarheid is echter anders: kwaliteitsvolle siliconen speeltjes, zoals verkrijgbaar in onze winkel, kunnen wél worden gecombineerd met een kwaliteitsvol en goed siliconen glijmiddel. Pjur offreert hiervoor zowel water- als siliconen glijmiddelen zoals Pjur Woman Toy Lube (ideaal voor speeltjes), Pjur Original (het meest verkochte glijmiddel ter wereld), de Pjur Med Premium (voor de gevoelige huid) en Pjur Light (extra fijn voor massages). Aanbevolen wordt om de speeltjes, na gebruik met een glijmiddel op basis van siliconen, zeer goed te reinigen om aantastingen te voorkomen. Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde reinigers zoals de Toy reiniger van Pjur, waardoor de levensduur van speeltjes verlengd wordt.

Glijmiddelgebruik bij geïrriteerd of gevoelig slijmvlies

Als u, bvb. door de overgang, last hebt van geïrriteerd of gevoelig slijmvlies raden wij u een medisch getest en kwaliteitsvol glijmiddel aan zoals het glijmiddel op waterbasis Pjur Med Repair Glide voor reeds geïrriteerde slijmvliezen en Pjur Med Premium Glide voor gevoelige en snel ïrriteerende slijmvliezen. Deze worden aanbevolen door dokters en apotheken en verlichten de pijn gevoelig bij het vrijen.

Glijmiddelgebruik na een bevalling

Er gebeuren veel veranderingen met het lichaam tijdens zwangerschap en bevalling. Deze kunnen zelfs angst veroorzaken die bij het vrijen spanningen en pijn kunnen veroorzaken. Het geven van borstvoeding kan ook tijdens de opwinding minder vocht meebrengen. Daarom raden wij het gebruik van een gepast glijmiddel aan zoals Pjur Med Repair.

Bijzondere, extra stimulerende glijmiddelen

Bent u op zoek naar dat ietsje meer dat voor een extra verrassende opwinding zorgt? Dan raden wij u speciale glijmiddelen aan zoals Jo H20, Pjur My Glide, Pjur Warning en Hot Pink. Zeker eens uitproberen. U zal ervan genieten. In het bijzonder als stimulans voor dames die moeilijker een orgasme krijgen.

Glijmiddelen bij anale seks

Onontbeerlijk bij anale seks is een goed moisturizer glijmiddel dat plezier, confort en veilig vrijen combineert. Dit is belangrijk doordat deze zone geen natuurlijk vocht aanmaakt. Een extra additief aan dit glijmiddel ontspant de sluitspier op een heerlijke manier. Aanbevolen wordt het waterbasis glijmiddel Pjur Analyse Me Water Comfort of het siliconen glijmiddel Pjur Analyse Me.

Speciaal glijmiddel bij orale seks

We krijgen soms de vraag of het kwaad kan als men een beetje siliconen glijmiddel inslikt tijdens orale seks. Wees gerust, u zal hier geen last van hebben... En speciaal voor orale seks zijn er glijmiddelen met een smaakje. Waren deze in het verleden vaak van slechte kwaliteit, tegenwoordig zijn er goede glijmiddelen met een smaakje op de markt waaronder het glijmiddel Jo met een frambozensmaakje.

Glijmiddelgebruik tijdens de zwangerschapsperiode

U kan met een geruststellend gevoel kwaliteitsvolle glijmiddelen blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. U kan kiezen tussen water- of siliconenbasis glijmiddelen zoals deze van Pjur. Aangeraden wordt om niet eentje met een stimulerend effect of extra smaak te nemen. Best uw keuze maken uit de Pjur Med serie of de Pjur Nude.

Hoe reinigen na het gebruik van een glijmiddel?

Om een glijmiddel op basis van siliconen af te wassen gebruikt u best water en zeep. Om echter te vermijden dat dit in en rond de vagina tot inbalans en vaginale infecties leidt adviseren wij een speciale en zachte was-emulsie tegen aantasting van de zuurgraad en verkrijgbaar in supermarkten. Extra Pjur Med Clean Doekjes in de Pjur serie zijn handig en soft in gebruik. Vooral na gebruik van siliconen speeltjes samen met een siliconen glijmiddel is bijzondere reiniging van deze speeltjes van groot belang. Ook hiervoor hebben wij voor u een aangepaste reiniger van Pjur in ons gamma.

Hoe een glijmiddel aanbrengen?

U kan enkele druppeltjes van het glijmiddel rechtstreeks op de penis of in de vagina en op de schaamlippen aanbrengen. Het gemeenschappelijk contactgevoel zal hierdoor in zijn zachtheid versterkt worden. Een glijmiddel op basis van siliconen zal niet in de huid trekken maar zal u een zachte, fluweelachtige aanraking bezorgen.

Enkele druppeltjes glijmiddel aangebracht aan de binnenzijde van een condoom verminderd het strak zitten, aan de buitenzijde vergemakkelijkt het de penetratie. Probeer het even, u zal ervan genieten, ook al hebt u geen extra bevochtiging nodig!

Een glijmiddel zelf proberen te maken?

Dit is geen goed idee! Er circuleren ingrediëntenlijsten met zeep, olie of vaseline en uiercrème, maar deze worden ten stelligste afgeraden. De kans op bacteriële besmetting tijdens het aanmaken kan achteraf vaginale infecties of beschadigde condooms veroorzaken. U koopt best een veilig en getest glijmiddel waarvan u met een gerust hart kan genieten.

Houdbaarheid van glijmiddelen

Onderaan op het flesje staat steeds de houdbaarheidsdatum vermeld. Ongeopend is dit de datum waarbij het glijmiddel nog veilig kan gebruikt worden. Doorgaans is dit 5 jaar. Na opening kan een kwaliteitsvol glijmiddel op water- of siliconenbasis minstens nog een vol jaar veilig gebruikt worden. Let er wel op dat het afsluitdopje van het flesje na gebruik steeds goed dichtgedraaid wordt.

Wil u graag een glijmiddel kopen of uitproberen?

Wij staan u graag met raad en daad bij in het kiezen van een goed glijmiddel. Als intro tip adviseren wij u het Pjur Sample Pakket. Dit pakket is aan te vragen via het contactformulier.


Delen: